Saltkristalllampa

Saltgruvan i Wieliczka

Äntligen har jag gjort mitt besök i Saltgruvan i Wieliczka några mil från Krakow i Polen.

Genom en guidad tur blev vi vägledda till första nivån, 64 meter under jord. 378 trappsteg varav 7 trappsteg i varje avsats. Med raska steg tog vi oss ner motsols i 54 avsatser. Blev nästa lite yr och benen gick lite av sig själva till slut.

Guiden var påläst och och berättade livfullt om legender, sägen och tider genom årtusenden. Hon berättade en omfattande historik om gruvans uppkomst. I  stort sett är alla saltskulpturer skapade av gruvarbetarna på deras fritid. Två professionella skulptörer har gjort ett fåtal saltskulpturer.

Den andra nivån ligger 80 meter under jordytan. Den totala längden på gruvgångarna är 30 mil… och vi gick 2,5 km. Gångarna sluttade neråt och ibland fick vi ta en och annan trapp. Vi passerade bland annat en sjö som är 10 meter djup med 32 % salthalt. Det ska tydligen vara omöjligt att drunkna i vatten med den salthalten – ingen av oss testade det.

Den tredje etappen ligger på ca 130 meter djup. Det var slutet på vår guidade tur. Där finns lite butiker som man kan handla saltlampor, lyktor, smycken med mera . Där finns också en restaurang men tiden räckte inte till för ett stopp där.

Det finns totalt 10 etapper och vid 220 meter ner ligger ett sanatorium dit folk söker sig som har problem med sina luftvägar. De åker ner och befinner sig upp till åtta timmar dagligen för att underlätta sin andning.

Uppfärden till civilisationen gick per hiss – som packade sillar 9 och 9 blev vi placerade i gallerförsedda hissar. Det fläktade gott när hissen tog oss upp i rasande fart.

Rekommenderar varmt ett besök om ni är i trakten.